Sallad med maximal höstpoäng

Höstsallad

Receptkreatörerna i Icas och Coops kundtidningar brukar tävla med varandra om att hitta på så säsongsmaximerade som möjligt i varje nummer. Nu är det höst och då ska vi njuuuta av rotsaker, fallfrukt och kastanjer. Men inte bara av den uppenbara anledningen att det ÄR klokt att använda råvaror i säsong. Nej, jag tycker det verkar som om det finns livsstilspoäng att hämta här. Du ska stå där i din höstiga kashmirtröja som matchar höstlöven och röra i en höstig viltgryta och känna hur det är SÅ RÄTT JUST NU.

Det finns två sätt att reagera inför detta säsongsnjutningspåbud.

1) Du drar trotsigt fram utegrillen, slänger på en flintastek och öppnar en bag-in-box Chill Out-rosé.

2) Du slänger ihop en underbar höstsallad som passar perfekt att ta med sig som kvällsmat till kolonistugan en blåsig men mysigt stearinljusupplyst oktoberkväll.

Om du väljer alternativ två, lyder ett tänkbart recept så här:

750 g pumpa
2 dl mungbönor
2 dl quinoa
300 g skogschampinjoner eller annan svamp
150 g finstrimlad rödkål
1 dl rostade pumpakärnor
1 äpple
1 morot
1 pkt marinerad tofu från Kung Markatta
salt, peppar, socker och olja

  1. Blötlägg mungbönorna i god tid. Koka.
  2. Skala och kärna ur pumpan, skär i stora bitar och lägg i en ugnsform. Ös på salt, peppar, lite strösocker och rejält med olja – varför inte den där pumpakärnsoljan som står längst in i skafferiet och passerade bäst före-datum för fyra år sedan, men inte verkar ha härsknat? Rosta tills pumpan är mjuk, men inte för mosig.
  3. Koka quinoa. Rosta pumpakärnorna. Hacka svampen i stora bitar, stek i olja tills de skrumpnat ihop lagom mycket.
  4. Hyvla moroten på mandolin, hacka små fina tärningar av äpplet. Skär tofun i bitar. Lägg eventuellt till ytterligare ingredienser efter eget tycke och smak.
  5. Blanda allt. Ät salladen, varm eller kall, med lämplig vinägrett eller dressing. (Jag tror det finns en yoghurt/tahini-dressing på annat håll på bloggen som passar bra, möjligen är den i somrigaste laget.)
  6. Känn maximalt höstmys. Glöm inte att upplysa din omgivning om denna mysfaktor via sociala medier.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s