Energimassa

Energimassa

Efter två nätter med en konstant jämrande fyraåring jämte i sängen händer det något med det i vanliga fall rätt osexiga ordet ”energibar”. Från att vara något som skapar associationer till proteinfixerade gymnarcissister i neonfärgade tåskor, förvandlas det till ljuset i slutet av VAB-tunneln. En energibar eller fem känns som något man borde stoppa i varje småbarnsförälders nödutrustning, tillsammans med semaforflaggor, syretält, kisspåse och brandsläckare.

Sedan kan jag tycka att ”energibar”, precis som lemon curd, är en anglicism som det borde finnas något vettigare namn på. Energistång? Nja, smeten ovan var så svår att skära i snygga stänger att den i stället fick bli en enda stor energimassa, som man sedan bröt loss bitar från.

Hur fort det gick att äta upp en sådan burk? Ett mellanmål på Sularpsfarmen utanför Lund gjorde slut på 95% av det som fanns. Och då involverade det här receptet ändå ingen chokladdoppning. (Ett sådant moment är väldigt lätt att börja fantisera om när man stoppar den här frukt- och nötblandningen i munnen.)

Ingredienser:

100 gram färska urkärnade dadlar
150 gram torkad mango
50 gram torkade mullbär
½ dl chiafrön
100 gram cashewnötter, solrosfrön, pumpakärnor eller annat tuggigt
2 msk olja
1 msk dadelsirap
1 msk kokosflingor
1 krm salt

1. Kör allt i en matberedare tills det är en grov massa. Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut smeten i ett ca 2 cm tjockt lager. Låt stå kallt några timmar.

2. Försök skära i bitar. Misslyckas. Bryt av efter hand och proppa munnen full. Försök att inte tänka på hur massan skulle vara med ett lager choklad omkring sig.

3. Alternativ: Forma massan till hälsosamma prillor och stoppa under läppen. Då räcker receptet till betydligt fler personer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s