Bagels (det enkla receptet)

Bagels4

Bagels är en av de bättre grejerna som uppfanns på 1600-talet, i konkurrens med mikroskopet och den mekaniska räknemaskinen. Nu för tiden är bagels det arketypiska frukostbrödet i New York och turligt nog har jag inte smakat det där. Då skulle jag antagligen bli besviken på de jag själv bakar hemma, men nu tuggar jag mig igenom de segkokta degringarna i lycklig ovisshet om hur de skulle kunna smaka.

Något annat som är bra med bagels är att folk blir oproportionerligt glada av att bli bjudna på dem. De anses nämligen vara bökiga att göra, fast oss emellan är ansträngningen inte så våldsam. Och det går definitivt fortare än att läsa 1936 års bästsäljare ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning”. Förmodligen ger det bättre resultat också.

Leila Lindholm har ett schysst recept som jag har modifierat lite. Som rubriken ovan antyder finns det även ett recept som inte är fullt så enkelt. Nästa gång jag testar det hamnar det på bloggen. Prova det här så länge, och ät upp dina bagels fort som tusan! De blir fort torra.

Fast då kan man förstås prova att bära dem som armband (tyckte min fyraåring i alla fall) eller organisera ett roligt sällskapsspel med dem. Kasta och se om de fastnar på en hushållsrullehållare! Eller bär dem som en liten lustig hatt. Möjligheterna är oändliga.

12 bagels:

750 g vetemjöl special
500 g degvätska
10 g jäst
20 g salt
2 msk brödsirap

1. Lös upp jästen i degvätskan, tillsätt salt och sirap. Tillsätt mjölet (inte allt på en gång, dock) och kör i degblandare 5-10 minuter. Degen ska vara ganska fast.

2. Jäs till dubbel storlek. Släng sedan upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar, ca 120 gram styck.

3. Forma varje bit till en rund bulle. Tryck hål i mitten och snurra bageln som en rockring runt pekfingret. Varning! Det är lätt att bli överexalterad av detta moment. Då kan bageln gå sönder eller helt plötsligt landa i en blomkruka. Så försök att dämpa din skaparglädje.

Bagels1

4. Täck en plåt med bakplåtspapper och pensla det med lite olja. Ju lättare det är att flytta degen i nästa moment, desto färre fula märken efter klibbande fingertoppar kommer att synas på dina färdiga bagels. Låt ringarna jäsa under en fuktad bakduk i en timme. (Här kan du också ställa dem i kylskåpet för kalljäsning över natten. Bra om du fantiserar om nybakade bagels till frukost.)

5. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i två mindre kastruller, häll 1 tsk bikarbonat i varje. Koka en ring i varje kastrull i 2 minuter per sida. Lägg dem sedan på en handduk för att torka och därefter på en plåt med bakplåtspapper. Nej, de ser inte så jättemumsiga ut i det här tillståndet.

Bagels2Bagels3

6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 12-20 minuter, lite beroende på hur mjuka du vill ha dem.

Annonser

En reaktion på ”Bagels (det enkla receptet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s