Lemon curd

Lemoncurd1

Så himla jobbigt är det väl inte att komma på något på svenska i stället? Det brukar jag tänka när folk är lata och/eller företagsspråkskadade och slänger sig med anglicismer hit och dit.

Fast ibland är det inte så konstigt att saker och ting får förbli oöversatta. Som ”Breaking Bad”, vad skulle man rimligen kalla den serien på svenska? ”Det blir sämre och sämre”? Låter som signaturen till någon lokaltidningsinsändare. Just amerikanska tv-serier överlag är nog svåra att sätta en svensk titel på utan att det börjar låta som buskis.

Eller lemon curd.

Citronkräm? Associationerna går direkt till mellanmål på dagis. Eller rättare sagt åttiotalets mellanmål på dagis, det serverades andra saker på den tiden när raffinerat socker inte ansågs lika beroendeframkallande och dödligt som kokain.

Citronmassa? Citronsmörja? Citronsmet? Citronkladd? Citrongunk? Jag kan ha missat något uppenbart här, men på rak arm kommer jag inte på något vettigt alternativ. Så vi säger väl lemon curd då. Här kommer ett riktigt friskt (läs: ansiktsförlamande syrligt) recept.

Lemoncurd2

150 gram citron- och/eller limesaft (ca 3 citroner eller 6 lime)
Skal från de använda frukterna
100-150 gram strösocker
50 gram smör
2 ägg + 2 äggulor
2 msk majsstärkelse

1. Pressa saften ur frukterna och skala dem med zestjärn. Blanda ut 50 gram saft med majsstärkelsen.

2. Häll resten av saften i en kastrull, tillsätt smör, 100 gram socker och rivet skal. Koka upp och sila av.

3. Vispa äggen. Blanda allt i kastrullen. Ställ på medelhög värme och vispa tills smörjan tjocknar (händer någonstans runt 60-70 grader, tror man ska akta sig för temperaturer över 80 med tanke på äggulan).

4. Smaka av: gillar du lemon curd som får det att kännas som om du just gjort en ansiktslyftning? Inte? Rör ner mer socker i smeten.

5. Häll upp i piffiga små glasburkar som visar vilken käck och händig husmor/husfar du är. Servera till scones eller kylskåpsät direkt ur burken om barnen inte låtit dig sova den här natten heller.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s