Veganchokladkaka med svarta bönor, chiafrön och honung

Veganchokladkaka5

En av de största utmaningarna man står inför som hemmakonditor är gäster som inte är kompatibla med gluten och/eller mejeriprodukter, det vill säga grejer som är lika självklara för de flesta människor i köket som syret är i luften.

Vad göra? Alternativ:

A) Låtsas som ingenting och baka på som vanligt. Lite tarmvred har väl ingen dött av.

B) Ersätta smör och grädde med sojaprodukter, vetemjöl med ris-, mandel-, hampamjöl och allt vad det finns. Synd bara att ersatzkakor brukar smaka som något som kräver flera års tillvänjning, till dess att man glömmer hur det egentligen borde smaka.

C) Börja om från noll, med helt andra recept och ingredienser som man knappt visste fanns. Följande bön- och dadelchokladkaka är känd för att främja toleransen för intolerans. Baka den tillräckligt ofta och världsfred kommer att uppstå.

Veganchokladkaka1Veganchokladkaka2

1 tetra kokta svarta bönor
60 gram kakao
10 urkärnade dadlar
4 msk kokosolja (eller smält smör, om kakan inte behöver vara vegansk)
4 msk chiafrön
70 gram honung

1. Stavmixa bönor och dadlar till en smet som inte vinner några skönhetspriser. Släng i övriga ingredienser och rör ihop till en jämn gröt som fortfarande ser ganska oaptitlig ut.

2. Bred ut smeten i ett 1½ – 2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper i lämplig form. Grädda i 175 graders värme i 20-30 minuter, beroende på hur smetig du vill ha den. Efter 10 minuter kan det vara smart att lägga folie över kakan, för den bränns lätt.

3. Skär kakan i smuliga, småfula bitar som smakar jättegott. Jag försökte på alla möjliga sätt, men lyckades inte ta något foto som får saliven att rinna till. Här gäller alltså Edward Bloms bevingade ord: ”Mat blir godare ju fulare den blir.”

Veganchokladkaka3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s