Äppelkaka extra allt

Äppelkaka4

Ett recept på en riktigt god äppelkaka är något som alla behöver. Den bästa jag har provat finns i Leila Lindholms ”A piece of cake” och den har jag vidareutvecklat en smula på sistone. I princip går den ut på att göra en vanlig sockerkakssmet och sedan tillsätta extra smarr i form av stekta äppelbitar, riven mandelmassa och vad man nu mer vill stoppa i. Bara fantasin sätter gränserna.

1. Gör en sockerkakssmet som du brukar tycka om. Nöj dig icke med att bara smälta smöret! Sådant är för plebejer. Som den sofistikerade mästerkock du är bryner du naturligtvis smöret. Då får kakan en liten extra touch av smörkola samt högre skrytfaktor.

2. Skär 2 äpplen (eller päron) i tärningsstora bitar. Stek i rejält med smör tills de får en stekyta. Tillsätt då 2 msk mörkt muscovadosocker och 2 tsk kanel och stek tills fruktbitarna är mjuka. Jag har provat att hälla på både vodka och vinäger för att piffa upp smaken, men slutsatsen blir att sådana tilltag är mer roliga än nödvändiga.

(Om vodka gör underverk i en pasta arrabiata borde den också göra det i en äppelkaka, resonerade jag, men nej. Eller hade jag för lite sprit. Låt mig forska vidare och återkomma i frågan.)

Äppelkaka1Äppelkaka2

3. Riv ner 100 gram mandelmassa i smeten. Grovhacka 100 gram pekannötter och skicka ner dem med. Blanda ner den stekta frukten. Nästa gång jag bakar den här kakan ska jag testa att ha citronzest i smeten också.

4. Häll allt i en smörad och bröad springform. Grädda 30-35 minuter i 175 graders värme. Jag tycker det är gott om kakan fortfarande är lite kladdig i mitten, för då blir det nästan som att äta två kakor i en. Två kakor är alltid godare än en.

Äppelkaka3

5. Herregud, jag har ju inte ens provat att servera den här kakan med vaniljglass! Ja, jag behöver uppenbarligen jobba lite med mig själv innan vi får ordning på det här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s