Kyl- och frysrensande tomatsoppa

Kalkonbuljong

Jag har väldigt svårt för att slänga mat som blir över. Kanske inte lika svårt som en icke namngiven släkting till min vän Ostlabbet, som enligt legenden har förvarat påsar märkta ”Kokt potatis -85” i frysen, men tillräckligt för att be svärmor om en doggybag när det blir ett kalkonskrov över efter en släktmiddag.

Ett kalkonskrov är en fantastisk buljongtärning att stoppa i en soppa. Slinker det med några gamla äppelklyftor och katrinplommon gör det absolut ingenting. Särskilt en tomatsoppa kan man slänga ner nästan vad sjutton som helst i, vilket är bra om man har gamla slattar av ditt och datt som tar plats i kylskåpet. Kampen mot matresterna (och svinnet) pågår ständigt här hemma.

Den senaste inkarnationen av vad vi kan kalla ”Kyl- och frysrensande tomatsoppa” blev något i den här stilen och är barnvänlig utan att kännas som en kompromiss.

5 portioner

1 gammalt kalkonskrov
2 tetror krossade tomater (ca 800 gram)
1 tetra kikärter
2 stora gula lökar
1 schalottenlök
3 klyftor vitlök
3 msk tacosås (mild)
1 msk kornmiso
1 msk kinesisk soja
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk Worcestershiresås
3 msk riven prästost
2 msk crème fraiche
salt & peppar

1. Hacka löken grovt, stek på svag värme i 20 minuter. Tillsätt samtliga övriga ingredienser utom kikärter och crème fraiche. Låt koka så länge du orkar (från åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen för min del igår), tillsätt vatten om det ser för tjockt ut.

2. Ta upp kalkonkadavret, pilla loss så mycket kött du kan och skicka ner det i soppan. Tillsätt en förpackning kikärter för att kompensera barnens i övrigt miserabla intag av nyttigheter. Stavmixa soppan till en slät gröt som inte ser ut att innehålla dessa nyttigheter.

3. Spä eventuellt ut med mer vatten, tillsätt crème fraiche och smaka av. Förmodligen behövs det mer salt, peppar, vinäger eller mystiska gamla kylskåpsslattar. Gårdagens överblivna bokstavspasta är bra att komplettera med. Och kanske mer crème fraiche.

4. Servera och njut av att barnen tror att de äter något som är ganska nära släkt med ketchup, men som egentligen är en riktigt schysst måltid. Grattis, du vann.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s