Crème fraiche

cremefraiche

Allting blir godare med crème fraiche, fråga bara mina barn. De skulle förmodligen vilja leva på denna mejeriprodukt om de fick.

Man kan köpa god crème fraiche i affär, men den är mycket godare att göra själv. Och väldigt enkel! Mary Karlin skriver i ”Artisan Cheese Making at Home” att man ska hetta upp mjölken innan man tillsätter crème fraiche-kultur, men inte ens det behöver man bemöda sig med.

Följande instruktioner är så simpla att man kan tro att det är något lurt med dem.

1. Beställ en ampull med kultur från Ostlabbet (säg till om detta börjar likna Percy Nilegårds namedroppande av Riksost i ”Nile City”).
2. Häll i lämplig burk upp en trea grädde (40%-ig ekologisk, inga tillsatsstinna grejer från Netto). Tillsätt 1/3 krm kultur och blanda runt ordentligt.

3. Låt stå i rumstemperatur 1-3 dygn, beroende på hur syrad du vill ha den. Låter du den ludna innan skörd är du riktigt hardcore.
4. Ät till allt. Den dundercrèmen förhåller sig till butiksköpta motsvarigheter som NES-pixlar till PS4-grafik när det gäller smakupplösning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s